گزارش بازسازی یک پروژه در شمال ایران

نوشته: دریا نوری افشار و فرهاد رفیع
ساختمان‌های ویلایی در شمال ایران با دو مشکل عمومی مواجه هستند؛ اولا اگرچه بسیاری از آن‌ها از موقعیت جغرافیایی ارزشمندی برخوردارند، اما طراحی و ساخت‌شان کیفیت مطلوبی ندارد. ثانیا بسیاری از آن‌ها به‌دلیل آن‌که خانه‌ دوم مالکان هستند کمتر مورد توجه قرار گرفته و معمولا مبلمان در آن‌ها از مبلمان دست دوم خانواده‌ها استفاده می‌شود. اما از یک مقطع به بعد توجه مردم نسبت به حل این مسائل بیشتر جلب شد و سطح آگاهی کارفرمایان نسبت به گذشته، بسیار بالاتر رفت. با توجه به گسترش رسانه‌های جمعی، آن‌ها درک بهتری از موضوع پیدا کرده‌اند. به این
ترتیب ما با کارفرمایانی مواجهیم که هم می‌دانند، هم می‌شناسند و هم پاسخ مطلوب را می‌خواهند. در شرایط حرفه‌ای امروز، بیشتر از آن‌چه یک طراح موثر باشد حضور چنین کارفرمایی می‌تواند موثر باشد. کارفرمایی که می‌داند باید کارش را به شخص دیگری واگذار کند تا او بتواند تمامی نیازها را در قالب یک پروژه طرح و اجرا، ارائه کند.

در این پروژه هم پوسته‌ بیرونی و هم فضاهای داخلی تغییر کردند. کانسپتی در نظر گرفته شد که داخل و ظاهر ساختمان از یک طرح و سبک پیروی کنند. ابتدا یک طراحی اولیه انجام شد و پس از تایید کارفرما، جزئیات در دستور کار قرار گرفت. می‌خواستیم کاری انجام دهیم که هماهنگی کاملی میان فضای بیرونی و فضای داخلی و همین‌طور میان فضای داخلی و مبلمان وجود داشته باشد. اجزای مبلمان و دیگر جزئیات داخلی با در مناسبی با طراحی فضاها هماهنگ هستند؛ از رنگ و بافت پارچه‌های پرده‌ها و مبلمان تا شکل و طرح قاب‌های روی دیوار یا اجزایی مثل شمع‌ها. این پروژه نهایتا نظر کارفرما را به خوبی جلب کرد و موجب رضایت خاطرش شد ابتدا یک رولویه همراه با مستند سازی از پروژه انجام شد؛ عکاسی از لنداسکیپ، تمامی نماها و تمامی زوایای داخلی. پس از تهیه نقشه‌های وضع موجود و انجام محاسبات اولیه، پروپوزالی برای کارفرما مهیا شد و تمامی مواردی که مورد نیاز پروژه بود به شکل فازبندی شده در اختیار کارفرما قرار گرفت تا در حد توان خود پروژه را پیش ببرد. در همین مراحل اولیه، اتودهایی هم آماده شد و بعد از آن طراحی کامل‌تر شده و شبیه‌سازی سه بعدی با توجه به مصالح و مبلمان انتخاب شده، انجام شد. در نهایت تصاویری با حداکثر شباهت به کاری که اجرا خواهد شد، به کارفرما ارائه شدند.
لنداسکیپ اطراف بنا به‌هیچ‌وجه کارکرد مناسبی نداشت و دستخوش تغییر زیادی شد؛ حجم صفه مانند بزرگ حذف شده و تبدیل به فضای سبز شد.
به لحاظ استقرار فضاها، دو سرویس در طبقه بالا اضافه شد که یکی مشترک و یکی برای اتاق خواب اصلی بود. سرویس طبقه پایین، جابه‌جا شده و تغییراتی کرد. شکل پله‌ها تغییر کردند و در سقف نیز تیرهای کاذب چوبی اضافه شد و تنها رنگ پوشش سقف تغییر کرد.
در این پروژه سرویس‌های نورپردازی و تاسیساتی با مشاوره متخصصان آماده شدند و در اجرا نیز کل سیستم الکتریکال و مکانیکال بنا از ابتدا تا انتها دوباره ساخته شدند و تمامی پنجره‌ها یو‌وی‌پی‌سی اجرا شدند. مشکل رطوبت ساختمان تا حد امکان با اجرای دوباره ایزولاسیون برطرف شد. در پوسته بیرونی، فرم اصلی ساختمان بدون تغییر باقی ماند و با حداقل هزینه و در مناسبی از تغییرات، نما بهبود یافت. روی تراس، المان‌هایی چوبی که با حال و هوای منطقه سازگاری داشتند، اضافه شدند. از آن‌جایی که در ویلاهای شمال، زمان بسیاری را مردم در تراس‌ها سپری می‌کنند تلاش تیم طراحی بر این بود که کارکرد تراس بهبود بخشیده شود. چیزی قریب به ۱۲۰‌سانتی‌متر به فضای تراس اضافه شده و یک باربکیو با اختلاف سطح، در انتهای تراس قرار گرفت.
سازه‌های چوبی و دیتیل‌های فلزی اتصالات آن، توسط تیم طراحی به شکل اختصاصی طراحی شدند. بنا به تجربه، قرار‌گیری چوب روی زمین مشکل‌ساز است، جزئیات فلزی باعث ایجاد فاصله‌ای میان چوب و سطح زمین شدند که افزایش طول عمر چوب‌ها را تضمین می‌کند. ضمن آن‌که این دیتیل هم اجرایی است، هم زیبایی خاص خودش را دارد.

مطلبی دیگر
نسل بعدی معماران و طراحان آفریقایی